Plattor i porslinskvalitet, ”granitkeramik” – Klinker | Nordiska kakel

Plattor i porslinskvalitet, ”granitkeramik” – Klinker | Nordiska kakel

Torrpressade plattor med mycket låg vattenabsorption, ofta nära 0,1%, och med mycket goda hållfasthetsegenskaper kallas i Sverige granitkeramik, men har inget med naturstenen granit att göra. I andra länder har de i regel namn som innehåller ordet porslin på respektive språk (exempel: engelska ”porcelain tiles”). Till ”granitkeramiken” används speciella porslinsleror, främst vitbrännande kaolinleror.

 

Dessa är mycket finmalda innan de pressas till plattor under mycket högt presstryck. Bränning sker i höga temperaturer. Porslinsplattorna kan tillverkas i mycket stora format. Kantmått på över en meter är inte ovanliga. Dessa stora plattor används till bänkskivor, fasadplattor i ventilerade system och på installationsgolv. Måttnoggrannheten för porslinsplattor är mycket god, vilket innebär att fogarna i ett golv kan göras relativt smala. Man kan oftast på beställning få plattor som är måttjusterade (engelska ”rectified”).

 

Det innebär att kanterna har sågats så att plattorna får exakta mått och kan monteras med minimala fogar (1 –1,5 mm). Att lägga eller sätta plattor helt utan fogar är i allmänhet inte att rekommendera med tanke på att skadliga spänningar orsakade av deformationer i underlaget kan fortplantas från platta till platta och förorsaka vidhäftningsbrott eller andra skador. Porslinsplattor tillverkas glaserade och oglaserade. Oglaserade plattor kan även levereras polerade till blank yta.

 

Den här plattypen tål kraftig nötning, till exempel på golv i offentliga sammanhang som köpcenter och flygterminaler. De kan läggas utomhus på ytor med kraftig gångtrafik. Glasyrerna kan förses med ytstrukturer som ger halkdämpande effekt. Plattornas låga vattenabsorption innebär att golvytor är mycket lättstädade. Porslinsplattor (”granitkeramik”) väljs därför ofta för golv i offentliga lokaler med intensiv gångtrafik och höga krav på hygien och trivsel. Plattornas egenskaper, nästan ingen sugförmåga och extremt hårt gods kräver vissa hänsyn vid läggning och hantering.

 

Fästmassan ska normalt vara cementbunden, modifierad med polymerer för förbättrad vidhäftning och deformationsförmåga. Fogmassa ska också väljas med hänsyn till plattornas vattenabsorption. Borrning och sågning måste göras med vattenkyld diamantborr och vattenkyld såg med diamantklinga.  

 

Hämtat från byggkeramikhandboken på BKR.se –BKR är den självklara auktoriteten när det gäller användandet av keramiska material, såväl i våtrum som i torra utrymmen.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.