Kakel och klinker är lätt att städa  | Nordiska kakel

Kakel och klinker är lätt att städa | Nordiska kakel

Golv och väggar med plattor av keramik är extremt tåliga. Erfarenheter från olika typer av miljöer med hårda påfrestningar under lång tid är goda.

 

Förutom mekaniskt slitage tål keramiken vatten och kemisk påverkan av både sura och alkaliska rengöringsmedel. Normalt behöver man dock inte ta till starka medel för rengöring och det krävs oftast ingen ytbehandling. På klinkerplattor som har en viss vattenabsorption (till exempel oglaserade ”rustika” klinkerplattor) ger en svag såplösning ett bra resultat och en ytfilm på plattorna som skyddar mot fläckar av fett och annat.

 

På tätsintrade plattor, typ granitkeramik och/eller glaserade plattor ska man däremot inte använda såpa eller andra feta rengöringsmedel, vanligt vatten räcker, då och då med tillsats av svagt alkaliskt rengöringsmedel främst för att bryta ytspänningen. Ett flertal omfattande jämförelser av städkostnader mellan olika golvmaterial har visat att keramiken har den lägsta kostnaden bland vanliga material.  

 

Hämtat från byggkeramikhandboken på BKR.se –BKR är den självklara auktoriteten när det gäller användandet av keramiska material, såväl i våtrum som i torra utrymmen.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.