Halkklass kakel och klinker | Nordiska kakel

Halkklass kakel och klinker | Nordiska kakel

Det finns en provningsmetod som leder till att halkdämpningsklass enligt tre olika skalor kan anges. Vi kommer fokusera på R-skalan

 

Utrustningen består av en ”landgång” som kan ställas i olika lutningsvinklar. Landgången förses med en yta av det material som ska provas och en försöksperson med lämpliga skor (eller barfota) får stå på ytan medan lutningsvinkeln ökas och vatten eller annan vätska påförs ytan.

 

När man uppnått lutningsvinkel som innebär att personen inte kan stå längre avbryts provningen och halkdämpningsklass anges relaterat till lutningsvinkeln.

 

R-klass har värden från R9 till R13, där R9 är den lägsta friktionen och R13 den högsta. Klassen är tillämplig för plattor på torra ytor med gångtrafik, såsom köpcenter, skolor, restauranger och butiker. R9–R10 passar på plana gångytor medan R11–R13 är lämpliga där större friktion krävs som på ramper, vindfång, trappor, utomhusytor och liknande.  

 halkklass halkdämpning kakel och klinker

 

Hämtat från byggkeramikhandboken på BKR.se –BKR är den självklara auktoriteten när det gäller användandet av keramiska material, såväl i våtrum som i torra utrymmen.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.