Viktiga parametrar för val av kakel och klinker | Nordiska kakel

Viktiga parametrar för val av kakel och klinker | Nordiska kakel

Plattkvalitet.

Avgörs av formningsmetod och vattenabsorption. Det finns i huvudsak två formningsmetoder, torrpressning och strängpressning (extrudering, kallas även våtpressning). Låg vattenabsorption betyder höga hållfasthetsvärden. Vattenabsorptionen påverkar även frostbeständigheten.

 

Färg, format och tjocklek.

Val av färg och format kan ofta vara ett resultat av estetiska värderingar. Tjocklek kan väljas med hänsyn till mekaniska påverkningar vid användningen.

 

Glaserad eller oglaserad.

Glaserade plattor väljs många gånger med hänsyn till rengörbarhet, hygien och möjlighet att få olika färger. Oglaserade plattor har ofta ett mer ”rustikt” utseende och färgvalet är i princip begränsat till det keramiska godsets färg.

 

Ytstruktur.

Speciellt för golvbeläggningar är plattornas ytstruktur en viktig parameter vid materialval. Gångtrafik, särskilt i våta lokaler, kräver olika grad av halkdämpande egenskaper hos plattorna. Även för väggbeklädnader har ytstrukturen betydelse, mest ur estetisk synpunkt men kan för vissa områden, t.ex. fasadbeklädnader och biltunnlar, också påverka ljusreflektionen.

 

Hämtat från byggkeramikhandboken på BKR.se –BKR är den självklara auktoriteten när det gäller användandet av keramiska material, såväl i våtrum som i torra utrymmen.

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.